13.10 2017

Millised on trendid toitlustamismaailmas küsisime Tervise Catering peakokalt Ragnar Bambergilt?

Toitlustamise trendid

Toitlustamise trendid lähtuvad sellest, mis toimub ka ühiskonnas tervikuna. Kui on moes roosa, siis kipub see ka toidulauale levima. Kui levib taimetoiduhuvi, siis tunneme seda ka meie. Praegu kogub maailmas populaarsust hapendamine ja see jõuab ka ürituse toidulauale. Igal-juhul on toitlustamise teadlikkus inimestel oluliselt kasvanud. Kunagised sealiha, kaste ja kartul on asendumas tervislikema ja kergemate valikutega.

Ühelt pool jälgime meie trende ja süüvime üritusse, mida me toitlustama hakkame. Teiselt pool on tellijad muutunud teadlikuks ja sageli avaldavad ka nemad selgelt arvamust.

Veganlus tõstab jätkuvalt tiibu. Inimesed vaatavad järjest enam, mida nad söövad. Lähtudes ütlusest – sa oled see, mida sööd. Ka toortoit on lauale tulemas. Paar aastat tagasi sellest veel ei räägitud.

Hapendatud toidud koguvad eriti võimsalt hoogu täna Ameerikas, kuid Eestimaal pole hapukapsas ja hapukurk mingi uudis. Tõsi hapendada saab ka teisi köögivilju.

Peame hästi oluliseks jälgida hooajalisust. Värkset hapukurki pakud siis, kui on selle aeg, st suvel. Hapukapsast jällegi suvel ei paku jne. Kindlasti eelistame pigem kohalikku toidukraami. Vähemasti niipalju kui see on võimalik. Meil on ka mitmeid otsekontakte talunikega, kelle käest saame liha või just üritusteks sobivaid väikseid kartuleid. Näiteks Eestimaa vutt ja Liivimaa lihaveis on super kvaliteediga. Eestimaa toodangu ainsaks probleemiks on kogused. Sageli ei saa ühe taluniku käest seda kogust, mida soovid, aga kombineerimiseks ei jätku tihti aega.

Salatite osakaal on menüüs kasvanud, seda eelkõige kartuli arvelt, mida tarbitakse järjest vähem. Sageli võetakse liha või kala kõrvale 2-3 erinevat sorti salatit.

Magusa osas eelistame pigem väikseid, kuid huvitavaid ampse, kui suurt kogust magusat. Nagu ikka sõltub kõik ürituse iseloomust, kohast ja kestusest.

Ahjaa – smuutid ja toormahlad koguvad järjest enam populaarsust. Konverentsidel, koolitustel sobivad hästi energiapausiks – pop, kerge ja energiarikas – saab kiirelt ja lihtsalt tarbida.

Üleüldiselt suhtun trendidesse alati väikese skepsisega. Kõigega ei tasu ülepeakaela kaasa minna. Näiteks üks päev soovitatakse piima juua, teine päev on ta tervisele väga kahjulik, siis jällegi kasulik. Alati tasub tunnetada enda keha ja tajuda, mis just sulle sobib, mis mitte.

Mis cateringimaailmas üllatab?

Cateringis rutiini ei teki. Iga sündmus on omanäoline ning pakub reeglina parajat väljakutset. Vahel tuleb pingutada rohkem – näiteks kliendil on väga kindel reeglistik teenindusele või toidule. Mõnikord lähtutakse värvidest, nt kõik toit võib olla ainult lilla – keerukaid väljakutseid on piisavalt. Proovime iga kord klienti üllatada.

Mida sa tahad tellijalt teada, et catering võimalikult hästi õnnestuks?

  • Koht
  • Aeg
  • Inimeste arv
  • Ürituse stiil, ajakava eriti a’la carte üritusel
  • Vegani ja lihasööjate suhe

Mida rohkem on ürituse kohta teada, seda parem. Võiks tellida proovisöömisi – võimalus mõista mida pakutakse. Vahel soovitakse, et toit oleks värvilisem, soolasem, magusam jne. Menüü püüame teha võimalikult lihtsa kirjeldusega.

Lähtun enda õpetaja tõeterast – tee seda, mis sulle endale meeldib, siis suure tõenäosusega meeldib see ka teistele!

HEA TEADA! Söögi ja joogikogused/per inimene/per aeg

Päris kindlat valemit on raske anda, sest kõik sõltub ürituse iseloomust, kuid laias laastus võib öelda, et:

  • Pikk õhtu, nt pulmad 1000g inimese kohta
  • Lühem kokkusaamine – 500g inimese kohta
  • Veini arvestatakse 1 pokaal inimese kohta (1 pudelist arvestatakse 6 pokaali)
  • Kohvi ja teed 1,5 tassi inimese kohta

RETSEPT Kaerahelbesmuuti 4- le inimesele

  • Kaerahelbed- 50g
  • Mandlipiim- 400g
  • Banaan- 300g
  • Münt- maitse järgi
  • Kardemon- maitse järgi
  • Kaneel- maitse järgi

Tervet elamist!

 

  Jaga oma kogemust!
 
  Saada e-kiri